Fortsatt blöt höst

November är normalt en av de nederbördsrikaste månaderna under året hos oss på Holmön. I år visade det sig att även november, som tidigare månader under hösten, blev blötare än normalt med över 100 mm nederbörd. Medelnederbörd under november de senaste 8 åren har varit 74,8 mm, men har varierat stort från ca 20 mm till 110 mm.

Det har också varit en mild månad. Dygnsmedeltemperaturen har varit 2,2 grader mot medelvärdet för de senaste åtta åren på 0,9 grader. Som varmast har det varit 10 grader den 8 november. Vi har endast haft 9 frostnätter. Den kallaste natten var det – 7 grader och det var natten till den 21 november.

Den nederbördsrika hösten fortsatte under december månad. Totalt kom 103 mm nederbörd, varav majoriteten kom som regn, under 26 dygn med nederbörd.

December 2020 är den nederbördsrikaste december sedan 2011. Då kom det totalt 117 mm nederbörd under 23 nederbördsdygn. Då var dock snödjupet som mest 63 cm. Nu hade vi endast 11 cm den 31 december, vilket var största snödjupet i december.

Det var också en varm månad med en medeltemperatur på 0,1 grader. Medeltemperaturen i december under de senaste 10 åren är – 2,2 grader. Vi hade en mild inledning av december och en till mild period veckan för jul, som medförde att det var barmark på julafton. På Juldagen, Annandagen och helgen efter kom sen den snö som låg kavr till Nyår.

Läs mer om vädret på Holmöportalen.