Kort rapport om senaste ovädret

Åter igen kom ett oväder med snökanon och kraftiga ostliga vindar. Vinden har varit kulingstyrka med 16-18 m/s i medelvind och uppåt 24 m/s i byarna. Temperaturen har legat kring -5 igår och natt och ökat under dagen till -1 ikväll. Prognosen för i natt och i morgon är sakta avtagande vind och ymnigt snöfall samt nollgradigt. Det kan medför att den snö som kommer är betydligt fuktigare och tyngre.

Sedan natten till den 21 januari och fram till morgon den 22 januari har det kommit ca 35 mm nederbörd i smält form. På grund av det snödrev som vinden orsakat så har däremot snön lagts av mycket ojämnt med områden med över 1,5 m drivor och andra helt renblåsta områden. Vid min mätpunkt för snödjup för SMHI var det i morse kl 7.00 ett snödjup på 55 cm men bara ca 5 meter därifrån var det över 1 m och samtidigt nästan bart bara 15 m åt motsatt håll. Det innebär att snödjupet vid mätpunkten ökat med ca 20 cm sedan före ovädret, då snödjupet var 36 cm.

Översnöade cyklar
Översnöade bilar
Gången gör ett tvärsnitt genom drivan som varierar mellan 4 – 7 dm.
Snödjupet är > 2 dm större än snöslungans gap, som är 6 dm