Omfattande ismätning

Efter senaste tiden milda väder har förhållandena på isen förändrats ganska mycket. En stor del av snön har smält bort vilket har minskat problemen med stöpa. De gamla stöpa spåren har frusit ihop och bildat skarp is, som bär långt in på dagen fastän det är plusgrader. Med lite kyla, som prognosen utlovar till slutet av veckan, så kanske det kommer att gå att öppna leden.

Men först måste isen klara de två nordliga blåsvädren, som prognoserna utlovar. Ett mindre blåsväder väntas på torsdag med 11-15 m/s. Sen ett betydligt kraftigare blåsväder på söndag med upp till över 20 m/s. Om isen klarar dessa vindar är prognosen att det ska bli kallare med minusgrader även på dagarna. Då finns chansen att isen kan stabiliseras utan snö och växa till lite mer så att leden kan öppnas.

Idag har vi gjort en omfattande ny mätning av isen och upprättat ett 20-tal fasta mätpunkter längs skoterspåret. Vi kunde konstatera att isen inte är så dålig som befarat i går. Isen är dock inte 20 cm hela vägen över. Det finns några områden där isen inte är tilräckligt än för att öppna skoterleden.