Måndagens oväder ställde till det

Höststormen som drabbade bl a Holmön under måndagen ställde till det för många med inställda färjor från söndag eftermiddar till tisdag morgon. Det blåste kring 25 m/s i medelvind under måndag em, då det blåste som mest, och i byarna var det då och då över 30 m/s. Det var flera som blev kvar på ön längre än planerat och jag, liksom några till, blev å andra sidan strandade på fastlandet.

Holmön blev strömlös vid lunchtid på måndagen och strömmen kom åter strax före 19 på tisdagskvällen. Vi var således utan el i över 30 timmar. När jag kom hem på tisdag var det utkylt och strömlöst så det vara bara att öppna självcirkulationen till elementen och börja elda för att få upp värmen i huset och plocka fram gasolköket för att få kaffe och varm mat.

Ovädret förde med sig flera andra konsekvenser. Förutom strömlöshet, var det bl a många träd som blåste ikull. Själva hade vi tur att våra hus klarade sig. Men det var nära vilket framgår av bilderna.

En av båtarna i Byviken kom att vattenfyllas, då vågorna slog in över aktern, där båten låg vid bryggan. Som tur var fanns det uppmärksamma bybor, som insåg faran och kunde rycka in och rädda båten från att sjunka. Stort tack till dessa vänliga själar. Bina och kuporna hade däremot klarat sig utan skador vad jag kunnat se.