Vädret i november

Nu är höstens nederbörstrend bruten. Nedebörden under november var 58,9 mm, vilket är lägre än 8-års medelvärdet för november som är 73 mm. Även antalet nedebördsdygn är lägre än 8-års medelvärdet. Vi fick nedebörd under 13 dygn mot medelvärdet på 16 dygn. Under åttaårsperioden så hade vi fem år med som mest tvåsiffrigt snödjup. Som mest hade vi 47 cm 2016, sen kommer årets värde med 28 cm den sista dagarna i november. Den mesta nederbörden har kommit som snö under sista veckan i november.

Även trenden med mild höst är nu bruten och november i år blev kallare med en medeltemperatur på -1,9 grader jämfört med 8-års medelvärdet på 1,3 grader. Som lägst hade vi -19,4 grader natten till den 27 november. Lägsta medeltemperatur under senaste åtta åren var 2015 med -19,5 grader, bara en tiondel lägre än i år. Lägsta medeltemperatur för november under de senaste åtta åren är -11,9 grader. Högsta temperatur under november var 8 grader den 2 november. Medelvärdet för högsta novembertemperatur är 8 grader för de senaste åtta åren. Det innebär att såväl medeltemperatur som högsta och lägsta temperatur i november ligger under 8-års medelvärdena.

Vi har alltså haft en kallare och torrade november än normalt under senaste 8-årsperioden.