Juni torr och varm

Bad

Juni 2022 inleddes med några dagar med mycket nederbörd, nästan 24 mm under de första fyra dagarna. Sen följde en torr 10-dagars period innan det kom en vecka med lite nederbörd varje dag. Från Midsommar och månaden ut blev det sen en mycket torr och varm period. Juni blev, trots inledningen, torrare än normalt med 34,9 mm mot 50,6 mm, som är 10-års medelvärdet. Antalet nedebördsdygn var 13 st, vilket däremot är en mer än 10-års medelvärdet på 12 nederbördsdygn. Anledeningen var veckan med lite nederbörd varje dag. Den mesta nederbörden kom således under de första dagarna i månaden.

Medeltemperaturen i juni var 16,9 grader och är högre än 10-årsmedelvärdet på 14,9 grader. Juni hade även högre maxtemperatur, 32,3 grader den 30 juni, och mintemperatur, 3,4 grader natten till 18 juni, än medelvärdena under de senaste tio åren, som är 27,4 repsektive 2,4 grader. Det innebär att årets juni varit varmare än normalt. Det är värmeböljan i slutet av månaden som drog upp medelvärdena.

Sammanfattningsvis så var juni 2022 både torrare och varmare än normal.