Idag arbete på väderstationen och omdragning av skoterspåret

Väderstationen

Det var åter dags att tömma nedebördsmätaren vid väderstationen ute på Lillhälla. Med hävert töms hinken som samlar nederbörden i mätaren. Efter tömningen fylls ny frostskyddsvätska på. Det är en blandning av glykol och sprit som smälter all snö. Du kan läsa mer om hur nedebördsmätaren fungerar i ett tidigare inlägg.

Omdragning

En stor del av dagen tillbringade jag ute på isen för att dra om skoterspåret och upprätta nya mätpunkter för ismätningen. Nu utgår spåret från Vintervägskroken, som det brukar göra.

Det är skarp isyta med fläckar med nysnö för senaste snöfallet. Isen är nu i stort sett 20 cm överallt. Inom kort kommer alla käppar längs Veaögerspåret att plockas igen för att användas till nya spåret. Så snart stakningen är klar kan leden öppnas. Jag vill dock avvakta vad morgondagens snöoväder med hård sydlig vind för med sig innan det sista stakas.

Prognosen är ju inte den bästa då ovädret följs av växlande väder med plusgrader på dagarna och några minusgrader på natten hela nästa vecka. Men vi närmar oss ju den tiden nu.